#PotwornaKuchnia - Mazurek kajmakowy na cieście francuskim

Mamy dziś w domu namiastkę Wielkanocy :) 
Mężu nie mógł być z nami tydzień temu, ale udało mu się dotrzeć do nas wczoraj i z myślą o nim upiekłam pierwszego w życiu mazurka. Wyszedł ładniej niż się spodziewałam ;)
Wiadomo, że przy dwójce małych szkrabów z wolnym czasem może być ciężko, dlatego jest to mazurek błyskawiczny. Całość przygotowania wraz ze zdobieniem zajęła mi niecałe pół godziny, a efekt końcowy jest niczego sobie.

Mazurek kajmakowy na cieście francuskim


Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego (z dobrym składem)
- pół puszki gotowego kajmaku (masy krówkowej)
- 4-5 kostek gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- garść migdałów w płatkach

Przygotowanie:
Gotowe ciasto francuskie rozwinąć całkowicie i każdy z brzegów zawinąć w niewielki rulonik. Nadmiar ciasta z narożników odciąć i zrobić z niego dekoracje, np. jajko, zajączka, kokardę. Zawinięte brzegi ozdobić np. przez odciśnięcie na nich zębów widelca, a środek mazurka nakłóć wieokrotnie (można też obciążyć go przy wykorzystaniu folii aluminiowej i grochu czy fasoli), aby zanadto się nie uniósł.
Przygotowany spód i dekoracje piec w 200°C z termoobiegiem (lub 220°C bez termoobiegu) przez ok. 15 minut. Przy czym jeśli dekoracje są drobne trzeba je wyjąć wcześniej, po ok. 8-10 minutach. Wystudzić.
Na upieczony spód mazurka wyłożyć masę kajmakową i wygładzić przy pomocy łyżki bądź szpatułki (trzeba to robić ostrożnie, bo kawałki ciasta francuskiego mogą się przyklejać do łyżki). 
Czekoladę, posiekać z grubsza i rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Przy pomocy małej łyżeczki namalować na mazurku gałązki, a przy użyciu wykałaczki szczegóły dekoracji.
Z płatków migdałowych o regularnym kształcie zrobić bazie kotki na gałązkach. I gotowe!

Smacznego!

Edit: Pomyślałam, że przepisy będę oznaczać tagiem #PotwornaKuchnia - żeby można je było łatwiej znaleźć na blogu, jeśli ktoś będzie chciał coś za jakiś czas odkopać ;) 

Komentarze

Popularne posty