#PotwornaKuchnia - Łaciaty murzynek
Jakiś czas temu miałam ochotę na sernikobrownie, ale z braku twarogu sernikowego i posiadania niezbyt dużych ilości czekolady, powstał łaciaty murzynek. Przepis jest na tyle prosty, że nawet początkujący cukiernicy sobie z nim poradzą 😉
Łaciaty murzynek w polewie czekoladowej
Składniki:
- masa kakaowa:
- 3 szklanki mąki (pszenna lub orkiszowa)
- ⅓ szklanki cukru + 1 łyżka miodu (ewentualnie ½ szklanki cukru)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki maślanki (ewentualnie 1 ½ szklanki jogurtu i ½ szklanki mleka)
- 2 czubate łyżki musu jabłkowego, powideł lub dżemu
- ½ szklanki oleju
- masa serowa:
- 250 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 2 jajka (osobno białka i żółtka)
- 1 łyżka słodziwa (np. miód lub cukier)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- polewa typu ganache:
- 200 g śmietanki (najlepiej gęsta 30%)
- 100 g czekolady (wedle upodobania)
Przygotowanie:
Przygotować masę kakaową: W misce wymieszać wszystkie suche składniki poza sodą. Dodać 1 ½ szklanki maślanki, a w pozostałej ½ szklanki wymieszać dokładnie sodę i dodać do miski. Dodać olej i dokładnie wymieszać. Dodać powidła i wymieszać.
Przygotować masę serową: W misce rozgnieść twaróg przy pomocy widelca, dodać słodziwo i obie mąki. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do masy serowej i wymieszać. Białka ubić na pianę i połowę dodać do masy serowej, wymieszać dokładnie. Następnie dodać resztę piany do masy serowej i delikatnie wymieszać, żeby nie straciła mocno na puszystości.
Przygotować ciasto: Dno średniej wielkości tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać połowę masy kakaowej. Następnie zrobić kilka kleksów z masy serowej i kilka kleksów z masy kakaowej - postępować tak aż obie masy się skończą.
Gotowe ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec przez ok. 50 minut (z termoobiegiem).
Po wystudzeniu można udekorować polewą ganache:
W tym celu podgrzać w rondelku śmietankę i gdy tylko zacznie wrzeć, od razu zdjąć z palnika i dodać połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na ok. 5 minut i dokładnie wymieszać, wystudzić. Przestudzoną polewą posmarować ciasto i odstawić do lodówki do stężenia (na około 1-2 godziny).
Komentarze
Prześlij komentarz
Jesteśmy kulturalnymi ludźmi i staramy się się używać kulturalnego języka, nie zawierającego wulgaryzmów i bezsensownej nienawiści. Osoby niekulturalne zostaną mniej lub bardziej uprzejmie wyproszone z tej małej społeczności. Dziękujemy za wyrozumiałość :)