#PotwornaKuchnia - Tarta sernikowo-orzechowa (a la snickers)
Dziś mam dla Was coś słodkiego, specjalnie dla miłośników kajmaku, orzeszków ziemnych i czekolady. Na myśl może tu przyjść smak batoników typu snickers i faktycznie, to właśnie one były moją inspiracją 😉
Tarta sernikowa jest naprawdę szybka w wykonaniu. Jedyny mankament to oczekiwanie na tężenie deseru, choć tak naprawdę nie zajmuje to dłużej niż 2 godzinki, więc można się poświęcić 😋
Ma chrupiący ciasteczkowy spód, ciekawy orzechowy smak i niezwykle kremową teksturę, a nie używamy tu zupełnie żelatyna. Zainteresowanych zapraszam do przeczytania przepisu i spróbowania swoich sił w kuchni 🙂
Tarta sernikowo-orzechowa
(a la snickers)
Składniki:
- spód:
- 100 g herbatników pełnoziarnistych lub ciastek typu digestive
- 40 g masła
- 2 garści migdałów w płatkach (opcjonalne)
- nadzienie:
- 400 g serka kremowego typu philadelphia lub twarogu sernikowego
- 3 czubate łyżki masła orzechowego 100% gładkiego
- 1 czubata łyżka masła orzechowego 100% z kawałkami orzechów
- 60 ml dulche de leche lub 3 czubate łyżki gęstego kajmaku (masy krówkowej)
- 250 ml śmietanki 30%
- 60-80 g białej czekolady (w zależności od gęstości użytego sera i preferowanej słodkości masy)
- wierzch:
- 40 ml dulche de leche lub 2 czubate łyżki gęstego kajmaku (masy krówkowej)
- 2 garści orzeszków ziemnych niesolonych
- 100 ml śmietanki 30%
- 50 g czekolady mlecznej lub deserowej
Przygotowanie:
Przed przygotowaniem warto serek kremowy (lub twaróg sernikowy) ocieplić do temperatury pokojowej.
Przygotować spód: W moździerzu (lub przy pomocy wałka) mocno pokruszyć ciastka - na malutkie kawałki, ale nie na pył. W małym garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika i dodać ciastka oraz połamane w dłoniach migdały (można też użyć moździerza). Wymieszać do połączenia się składników w jedną masę i wyłożyć na spód średniej formy do tarty. Wyrównać dłońmi lub łyżką i - po ochłodzeniu do temperatury pokojowej - włożyć do lodówki (na czas przygotowania nadzienia wystarczy).
Przygotować nadzienie: Białą czekoladę umieścić w małym naczyniu żaroodpornym ustawionym nad rondelkiem z gorącą wodą i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.
Przygotować dwie miski - dużą i mniejszą. W mniejszej ubić mocno schłodzoną śmietankę na bitą śmietanę.
Serek/twaróg przełożyć do dużej miski (serek warto pokroić na mniejsze kawałki). Przy pomocy miksera utrzeć na krem, dodając podczas miksowania masło orzechowe i dulche de leche (kajmak). Spróbować masy i w razie potrzeby dodać jeszcze jedną łyżkę masła orzechowego.
Do masy serowej domieszać bitą śmietanę, a następnie dodać przestudzoną białą czekoladę i całość dokładnie wymieszać. Gotowe nadzienie wyłożyć na ciasteczkowy spód.
Wstawić do lodówki do stężenia. Około pół godziny powinno wystarczyć, żeby można było przygotować wierzch tarty.
Przygotować wierzch: Śmietankę wlać do garnuszka, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na 2-3 minuty. Wymieszać dokładnie do otrzymania gotowej polewy. Odstawić do przestygnięcia.
Część orzeszków odłożyć do dekoracji, pozostałe połamać w moździerzu na kawałki.
Schłodzoną tartę wyjąć z lodówki. Wierzch polać dulche de leche (kajmak warto nieco podgrzać, aby go upłynnić) i obsypać kawałkami orzeszków. Na wierzch wyłożyć polewę czekoladową. Ozdobić odłożonymi wcześniej orzeszkami.
Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia (niecałe 2 godziny powinny wystarczyć).
Ciasto jest dość słodkie, więc polecam podawać je do małej czarnej ☕
Komentarze
Prześlij komentarz
Jesteśmy kulturalnymi ludźmi i staramy się się używać kulturalnego języka, nie zawierającego wulgaryzmów i bezsensownej nienawiści. Osoby niekulturalne zostaną mniej lub bardziej uprzejmie wyproszone z tej małej społeczności. Dziękujemy za wyrozumiałość :)